Amika.rs

А р Е н А


ЈУЖНИ ВЕТАР И ПЕЋИНА РОБОВА

Свет кроз који пролазимо лагано и неумитно се топи. Прво су нестали његови факти из документације: рачуни, потврде и сертификати на самокопирајућим хартијама бледели су утапајући се у структуру папира, старе фотокопије и пожутели исечци из новина су се распадали, постајали мрљави и само делимично читљиви; белешке исписане помодним хемијским оловкама хиподеличних боја стапале су се са белином као са својим последњим упориштем.

Урушавале су се велике речи и свечане декларације, појмови су губили смисао, од институција звучних назива остајале су само кулисе које су звониле празнином. Показало се узалудним све оно због чега смо се трошили, улажући у то наше жеље и подјарујући амбиције. Свет хуманог прогреса је нестајао као документи на избледелим хартијама – остајао је само назив и понека реч, као лажно обећање и његов одјек.

Догађаји у свету, раније јасни или бар препознатљиви, претапали су се у буку и нејасан шум. Негдашњи контролисани хаос се претварао у хаотично комешање свакидашњице, свет је освајала белина непостојања. Пољима су се кретале колоне избеглица, улицама су лутали бескућници, болесни без лекова, деца ослобођена школовања, одеће, хране...

Велике идеје прогреса и демократије присвојио је профит и упослио као своје слушкиње. Прогрес сада значи раст профита, демократија је сва права пренела на капиталисте и банке а одузела већини. Губи се посао, стан, кућа, здравље, радно време је неограничено а плата смањена или неисплаћена...

Као у време старе, робовласничке Атине – Форум слободних грађана се није одржавао када дува јужни ветар са мора јер је он доносио смрад из пећине у којој су живели државни робови.

Тај смрад Јужног ветра данас је стерилисан и на излазу из Пећине робова прерађен у помодне мирисе. Форум капиталиста и банкара може свакодневно да заседа у пријатном амбијенту, Јужни ветар узалуд дува. Пећина робова и даље постоји, издвојена од Форума, одвојена од људских права и бољег живота, али већа и пунија него икад.

Миливој Анђелковић


Amika.rs