Amika.rs


Пета годишњица AMIKA.rs ... - ЦИЉ ЈЕ ПУТ

AMIKA.rs самоуверено се винуо на електронско небо 27. октобра 2008. године, нестабилан првих дана, разглобљен у простору/времену и дорађиван следећих недеља. До краја прве године, по мом субјективном осећању у односу на сајт, прошло је неколико година.

Сајт умножава време и тиме што се непрекидно допуњује, мења, ту и тамо унапређује и израста, заваравајући ме помишљу да сам урадио много више него што заиста јесам.

Основна замисао је остварена: створити креативно електронско окружење за моје и сродне текстове пријатеља, сарадника и непознатих а стваралачки блиских аутора. Оно што се може назвати «метафизиком електронског додира».

Колико томе доприноси – сада то примећујем – облик сајта AMIKA.rs налик на број/слово "Пи" (које у разради даје чувено «златно средиште» слике и простора), или једноставније - облик магнетне потковице? Не знам, али све мање верујем да су такве појаве случајност. Већ је записано: «Догађај је случајност, структура је нужност» - цитат из једног од мојих текстова у "Тринаестом сазвежђу", немојте ме терати да га сада тражим...

Бављење сајтом довело ме је до идеје и реализације "НАСЕЉАВАЊА ВИЗАНТИЈЕ - визуелно-електронског романa на 1002 екрана", као и ВизЕлИнКи Калибра 9... што у преводу на српско-hrpski значи Визуелно-електронске интерактивне приче на 9 екрана. На Мрежи, роман је изгурао преко 50 наставака (више од обећаних 1200 екрана) и објављен је у "папирном" (само први део романа) и у електронском издању а ВизЕлИнКе Калибра 9 су одлучиле да сачувају своју прозну сувереност и електронску самосталност «ориђинала».

Објављени су "Аватари наших дана" - део као е-издање на сајту и едију, а целина као књига. "У сенци Изиде" је одувек било на сајту, објављени део у књизи "Вашар WWW прича"је тек половина укупног текста. "Трин@есто сазвежђе" се појавило као додатак часописа "Савременик" и као посебна књига, а вероватно ће бити објављено на сајту. Започето је још неколико књига и е-пројеката, видећемо шта ће се изборити да буде настављено. Књига "Осмех Виз@нтије" је обећана и као е-издање, али сам се предомислио - много техничког посла на преносу и е-обради текста а мало читалаца - ако се јави већи број него што имам примерака књиге, можда се и упустим у ту авантуру...

На сајту су објављена и сва поглавља књиге АЛЕКСАНДРЕ ЛУТХАНДЕР „Бергман је умро – живео Бергман“ (и пренета на неколико других сајтова) http://www.amika.rs/StokholmEleonora-sadrzaj.htm , а ту су и провокативне песме и слични текстови ЕЛЕОНОРЕ ЛУТХАНДЕР. Објављени су и делови књиге ДУШАНА АНЂЕЛКОВИЋА „Аписова ружа“ који се односе на стари Београд и Савамалу http://www.amika.rs/KraljevinaSrbijaJugoslavija%20-sadrzaj.htm .
У авантуру стварања визуелног романа „Насељавање Виз@нтије“ на Мрежи укључио се СТЕВАН ШАРЧЕВИЋ са неколико наставака http://vizant.blogspot.com/2010/12/stevan-sarcevic-suncica-37-nastavak.html , а МИЛАН БАЛИНДА на свом делу сајта има неколико текстова који поново постају актуелни, јер су увек актуелни http://www.amika.rs/VasingtonMilanBalinda-sadrzaj.htm . ЗОРИЦА СЕНТИЋ се посветила акцији прикупљања књига за сеоске библиотеке http://www.amika.rs/KanZorica-sadrzaj.htm – пошаљите неколико књига, поштанске услуге за слање „штампаних ствари“ су изненађујуће јефтине.

У прегледу „Амбасадора и пријатеља“, са леве стране сајта http://www.amika.rs/
наћи ћете још сарадника и аутора који су са мном поделили прве радости објављивања. Већина је и даље на Мрежи и објављује на својим или форумима великих сајтова, али долазе нови које можете видети у прегледу текстова на првој страни сајта. Технички рад на постављању новог текста често оптерећује, док се све цигле и циглице не поставе нема катедрале, па зато ако имате или знате текст, причу, есеј који је пре свега квалитетан – ПОШАЉИТЕ ЛИНК ГДЕ ЈЕ ОБЈАВЉЕН, да га пренесем или „линкујем“ на сајту. Први мој предлог је започети роман у наставцима Александра Пирожког на http://sasinikrugovi.blogspot.com/2013/10/krugovi-tmine.html

Већ је речено: «Догађај је случајност, структура је нужност» па то преведено на петогодишње искуство рада на сајту може да се парафразира и овако: Читаоци су догађај, односно случајност у интернет-океану, а сајт - он је нужност. Чврсто средиште мог света, који постоји и са догађајима и без њих...

Интерактивност – та најзначајнија новина електронике, тако жива првих година постојања Интернета, све више се своди на случајност или на испразну форму "свиђа ми се" на Фејбуку. Коментари читалаца, раније толико бројни и квалитетни да су успуњавали део мојих књига, нестали су - читаоци су постали писци и "писци" чекајући своје коментаторе и интерактивне сараднике. Ранија велика дилема

- да ли као читаоци желимо да будемо АНГАЖОВАНИ или ОЧАРАНИ («хипнотисани», записао је Кортасар)

постала је неважна - сви чарамо, очаравамо и хипнотишемо, изгледа пре свега сами себе. Ангажовање нашег креативног потенцијала за стварање и његово укључивање у било какву нашу или туђу самосталну, коментаторску, коауторску и другу целину, као и његово објављивање на сајту, подоста зависи од наше претходне очараности.

Е, па, драги моји, будите ОЧАРАНИ у неопходној мери. Мојим или својим текстовима, то постаје неважно... И док сте тако ОЧАРАНИ и делимично ХИПНОТИСАНИ унапред се захваљујем за све похвале и критике, ситне примедбе и велике усклике одушевљења који ће уследити, а на које нећу стићи свима да одговорим.

Није било лако почети, а још је теже издржати. Али ми, ОЧАРАНИ и помало ХИПНОТИСАНИ, да не би били превише АНГАЖОВАНИ, следимо зен-варијанту претходне констатације – ЦИЉ ЈЕ ПУТ.

AMIKA.rs - Миливој Анђелковић, с.р.

... и нешто пренетих КОМЕНТАРА после прве, друге, треће... годишњице:

Милан Балинда: Miko, cestitam ti prvu godisnjicu web-sajta AMIKA.rs. Zaista fin posao. Jos mnogo leta!

Раде, овдашњи: Само 17 наставака ВизЕлИнке? А нагњавио си нас као да пишеш Мајстора и Маргариту... И престани да ме редигујеш, ја сам аутентичан само у грешкама.

Златана 5ровић: Дивно, госп`он Амик! Како то добро клизи - ВизЕлИнка! Ево, и мој драги потврђује и пита: Када ћемо на пут, даље, даље...?

Анонимни: Манифест, Manifesto... А римује се баш згодно, са nedopečeno testo!

Eleonora Luthander: Duboko p(osvecena) i vodjena prijateljskom rukom, postepeno ulazim u Vas svet, kao Alisa u zemlju cuda. Hvala za ovaj put!
Iskreno Vasa, Eleonora Luthander

Stevan Sarcevic: Moram reci da sam pomalo zatecen, narocito virtuelnim romanom (Osvajanje Vizantije?) O.K. ja sam pocetnik u ovim stvarima, ali ideja mi deluje odlicno ( za mene jos nevidjeno). Ono sto sam procitao (ne bas mnogo) deluje mi kao opsti haos, i pretpostavljam da ce pre ili kasnije neko to srediti... ili nece?...
Kako se ukljucuje u tu pricu? Deluje mi prilicno intrigantno.
Ostatak sajta mi deluje veoma dobro. Moj racunar je malo slabiji i moram da pohvalim brzinu ucitavanja, jer kod nekih sajtova npr. Art-Anima potrebno je gotovo citav minut da se pojavi!
Sve mi deluje (sa izuzetkom najinteresantnijeg, odnosno Vaseg virtuelnog romana) kao jedan solidan fantasy casopis.

Ivan T. Brkovic: Tvoj sajt lepo izgleda,raznovrstan je,zanimljiv i provokativan.Ovo se pre svega odno-
si na roman sa tako mnogo slika da izgleda kao neki cudan fotoalbum. Jer se slike zavlace
jedna ispod druge, mesaju se kao karte u dzinovskom spilu i svaka nova izgleda kao dzoker.
Ali one su po sebi,po tvom izboru i po odnosu sa tekstom cudan svet. Dolaze kao iz
snova, nekada kao arhetipovi kamuflirani u ilustraciju a nekada realni ali u nadrealnom
ambijentu. Cela solunska epizoda je zanimljiva duhovita u dijalogu teksta i slika, teksta u
sebi,slika medju sobom,i njihovog zajednickog razgovora na ekranu. Divan i po! Knjiga ce
biti zanimljiva,neobicna,ako nista drugo po trazenju prostora izmedju teksta i fotografija.
Meni se uvek nekako cinilo da je prvo bila slika,a i ako je bila rec,bila je naslikana.
Vec sam cini mi se napisao, sto si stariji to si radikalniji,bar u pisanju. A ko zna,
jednom, mozda ces prodavati, kao Sartr, Novi Brem u Knez Mihajlovoj. Sve najbolje...

Aleksandar Pirožkov: Sto se tice Vaseg romana Naseljavanje Vizantije, pogledao sam na mrezi 37, 38 i 39 nastavak. Obzirom da sam to gledao na poslu, nisam stigao pazljivo sve da procitam i pregledam, ali moj prvi utisak je fascinantan. Drago mi je da ste uspeli da povezete muziku, sliku i rec u jednu neraskidivu celinu. Pogledacu sve pazljivo za vikend.

Nada Petrović: Samo da znaš.... MNOOOOGO mi se dopada način na koji se igraš formom i sve prerasta u delo koje je van okvira poznatih (i priznatih) u prozi... da si živ i zdrav na mnogaja leta...

Marica G. Popović: Gospodine Milivoj
Želim Vam srećan rodjendan i da ispred Vas bude još ovoliko godina, koliko ih je ostalo iza Vas. Vi ste nešto najstimulativnije na ovom fejzbuku. Svaka Vam čast i da Vas zdravlje još dugo, dugo služi, a sreća da vam bude verna družbenica.

Претходни текст и коментари о сајту

Шеста годишњица сајта - Циљ је пут...


Amika.rs