Amika.rs

Зорица Сентић


ЧЕСТО МОЖЕМО ВИШЕ, УВЕК МОЖЕМО НЕШТО

DARUJMO REC
DA SVA SELA SRBIJE IMAJU SVOJU BIBLIOTEKU

Pozivamo književne stvaraoce
posetioce našeg sajta www.darujmorec.com
i sve ljude dobre volje
da ako su u mogućnosti
upute knjige školi

Osnovna škola Vuk Karadžić Šarlinac
selo Šarlinac 18410 Doljevacmolimo vas da fotografišete vaš pketić i pošaljete slike na adresu rec.darujmo@gmail.com
i škola će fotografisati paketiće kada ih dobije
sve će biti na sajtu akcije DARUJMO REČ

http://darujmorec.blog.rs/
DA SVA SELA SRBIJE IMAJU SVOJU BIBLIOTEKU
hvala u ime dece

Zorica Sentic

Недеља, 12. август 2012.
Песникиња и велики хуманиста Зорица Сентић организовала акцију помоћи породици Станојевић у Новој Брезовици, чија је кућа изгорела 22. јула ове године.

ЧЕСТО МОЖЕМО ВИШЕ, УВЕК МОЖЕМО НЕШТО

...
Акција „Често можемо више, увек можемо нешто“, како јој име даде Зорица Сентић, надамо се, тек је почела. „Не треба новац. Сада треба неко од стоваришта до продавнице да пође и да тражи. Свако ће дати колико може: циглу, цреп, прозор, врата, кабал, сијалицу“, рече на крају ова велика жена.
Акцију су помогли С.Т.Р.ЕМОС Чајетина, „Месара Бојовић“ Крива Река,
„Месара Радовановић“ Шљивовица, „Житомлин“ Крива Река, „Златиборац“ Мачкат, ученици, родитељи и наставници ОШ “Миливоје Боровић” из Мачката, превоз „Гага ТУРС“ Златибор.
У ову данашњу акцију укључио се, поред деце и родитеља и других људи из села, и „Млин Тома“ Левосоје, две породице из Врања, и људи који су организовали превоз деце и прикупљене помоћи из Левосоја.
Помоћ из Ниша, коју је Зорица Сентић такође организовала, са Наташом Ћирић, Јеленом Радојковић и Лидијом Петковић из Сврљига, која је требало данас да стигне, стиже ускоро.
У Врању, акцију наставља млади песник Стеван Милошевић и „Јустинова омладина“.
Ко дође у Нову Брезовицу, у овај крај који пуца од лепоте с Барелића, вратиће се окрепљен добротом и људи и природе и неба. И доћи ће опет. И зато што је људима овога краја потребна помоћ.
Зорица Сентић је дошла други пут. У мају 2011, посетила је Основну школу „Бора Станковић“ у Барелићу у оквиру акције „Дарујмо реч – да свако село у Србији добије библиотеку“. Том приликом је донела књиге школи и направила леп видео-запис о школи који се може видети на сајту „Дарујмо реч“.
Зорица Сентић је „Дарујмо реч“ пронела и у Нишу, у Сврљигу, у Мачкату – овога лета – врелога јула 12, 13, 26. Саорганизатори ове акције данас, и помоћи која ће из Ниша и Сврљига стићи, управо су људи који су летос учествовали у „Дарујмо реч“. Какво лепо заједништво! То и рече Зорица пред домом породице Добривоја Станојевића: заједно је најлепша реч; поред речи просим: девојку, али и помоћ за људе којима је потребна.
Лепо је село Левосоје, „мало село Левосоје“, има право Зорица Сентић. Када смо се, на крају пута, нашли у њеном дому, схватили смо зашто је Зорица наша – бајка: јер живи у бајци – од старине, од цвећа, од лепоте: од људскости. У бајци коју сама ствара. Верујемо, и у Француској.
Песникиња и велики хуманиста Зорица Сентић.
Србијице наша, ту си?

Веселинка СтојковићZorica Sentic
http://darujmorec.blog.rs/
"i ko ne traži nađe... treba malo više vremena..."

 

   

Amika.rs