Amika.rs

Сингидунум


БЕЛИЦА” – НАЈСТАРИЈЕ КУЛТНО-АСТРОНОМСКО НАСЕЉЕ ИЗ НЕОЛИТА У ЕВРОПИ.

Aрхеолог Милорад Стојић нагласио је да Белица, која се налази у општини Јагодина, за хиљаду година старија од свих 1.250 сличних структура у Европи.
Стојић је испричао да је овај локалитет пронашао пре 41 године, али да је преломна била 2000, кад је један његов сарадник из Белице на путу пронашао фигурину од камена. Приближно две трећине фигурина из Белице, које славе обнову живота, оригинално је обликовано, било да су од керамике, јеленске кости или камена – серпентинита, у чијој природи су мекоћа и обрадивост, као и албита. Историчари уметности тврде да је култура Белице увела нову естетику и материјале, као и да је на овом делу локалитета протостарчевачке културе Појате – Појила откривен на свету највећи број камених анторпоморфних фигура из старијег неолита. На промоцији је указано и да је данас „необјашњиво како су “скулптори из Белице” дошли до сазнања о облику људског ембриона будући да се он може видети једино под повећавајућим оптичким инструментом“.
На основу геомагнетних испитивања, археолози Белици дају статус култно-астрономског насеља. У прилог томе сведочи камена структура – кружна грађевина пречника 75 метара без остатака станишта, у коју је, како се претпоставља, “са неба спуштен циклус Сунца”, као одраз схватања да је време кружног карактера, за разлику од његовог данашњег праволинијског поимања, те да се се понавља и обнавља“. Кључни тренутак био је зимски солуцијум. У књизи се наводи да је „пресликан и божји дом – храм трапезасте основе дужине од 50 метара са огромним жртвеником у средиштву“. „Религију првих земљорадника и сточара из Поморавља, попут свих других праисторијских заједница, нису обликовали теолози. Њихова вера била је израз колективног схватања процеса у природи и друштву, чија је филозофија у Белици нашла пун израз у естетици култно-уметничке пластике и верске инфраструктуре“, каже Милорад Стојић.
Према његовим речима, артефакти из Белице налазе се у “Народном музеју” у Јагодини, а његова књига у издању “Хера.еду” представља комплетан приказ овог локалитета и једни начин да јавност о њему нешто више сазна.

 

Amika.rs