Amika.rs

Др Александра Лутхандер <> Стокхолм - Шведска <> Београд - Србија


.

dr Aleksandra Luthander: BERGMANOVSKA SREĆA

Promocija knjige BERGMANOVSKA SREĆA dr Aleksandre Luthander na Novosadskom salonu knjige

PROGRAM Banatskog kulturnog centra, BKC, na Salonu knjige u Novom Sadu, 2017.
11. mart
14.00–17.00, na centralnoj bini hale Master
- Otvaranje Festivala
- Specijalni gosti, Aleksandra Luthander (Švedska),kao i pobednici ranijih Festivala
- Pesnici govore stihove

17.30–19.00, na štandu BKC-a
- Predstavljanje novih izdanja BKC-a: Aleksandra Luthander: „Bergmanovska sreća”

Banatski kulturni centar je jedan od izlagača na 23. međunarodnom Salonu knjige u Novom Sadu od 6. do 12. marta 2017. godine povodom kojeg će organizovati dva festivala u saradnji sa Novosadskim sajmom - Evropski Fejsbuk pesnički festival i Festival ilustracije knjige BookILL fest.


GRAM SREĆE
Senki Vlahović Filipov

Ova knjiga je blindirani auto
korice zaustavljuju metke
unutra se sliva med i mleko
nagrada za kopanje
zrnce platine iz tone muka
u ruci gram sreće

Aleksandra Luthander
Stockholm, 4. marta 2017.

Da se nekim slučajem pirbližio stotoj godini života, Ingmar Bergman bi sve plaćao novčanicom od 200 kruna, sa svojim likom na njoj.

Bergman je postao svetski umetnički imperativ, ali i sigurna valuta u džepu svakog Šveđanina kao i nebrojenih, radoznalih putnika namernika. Bergman je i omiljeni začin koga današnji reditelji neštedimice stavljaju u svoje filmove.
Bergman je umro, živeo Bergman!
Dr Aleksandra Luthander

Iz recenzije:

Da nije reč o banalnom shvatanju pojma „sreće“ (...) razokriva nam knjiga u svojoj celosti: da ta sreća nije samo osećanje nego i celokupni lični, stvaralački svet jednog filmskog genija, i sudbina koje je to Delo doživelo. Preko mnoštva izjava, što Bergmana lično, što njegovih filmskih kritičara koji su ga za života pratili, dr Aleksandra Luthander piše nam o Bergmanu kao baštiniku, ali i pokretaču stvaralačkih i kulturoloških tokova Evrope XX pa i XXI veka. Polazeći od opšteg ka pojedinačnom, dr Aleksandra Luthander nam postavlja, takoreći, teorijski okvir analize Bergmanovog opusa: od figure porodice (prevashodno žene) u njegovim filmovima preko umetnikovog ambivalentnog i promenljivog odnosa prema religiji i Bogu do smeštanja tog umetničkog sveta „izmeđme dva treptaja oka“, Luthander nam prikazuje kompleksnost koliko i autobiografičnost Bergmana kao stvaraoca.
Viktor Škorić

Aleksandra je od ove godine i član prvostepenog žirija Festivala. Prvostepeni žiri 8. evropskog Fejsbuk pesničkog Festivala, čine pobednici prethodnih sedam Festivala, koji odlučuju o odabiru pesama za uži izbor za Nagradu. Aleksandrina knjiga „Bergmanovska sreća” je nagrada za osvojeno prvo mesto na prošlogodisnjem 7. evropskom Fejsbuk pesničkom Festivalu.Svi učesnici festivala svojim učešćem stiču pravo da postanu državljani Pesničke republike i dobiju pasoš. Pesnička republika, osnovana 26. 11. 2016. godine u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, proistekla je iz Evropskog fejsbuk pesničkog festivala.

 

 

Александра Лутхандер

је одбранила докторску дисертацију

"УТИЦАЈ ФИЛМСКОГ ОПУСА ИНГМАРА БЕРГМАНА НА СТВАРАЛАЧКЕ И КУЛТУРОЛОШКЕ ОКВИРЕ ЕВРОПЕ 20. И 21. ВЕКА"

посвећен утицају Бергмана као редитеља на друге филмске ауторе

на МЕГАТРЕНД УНИВЕРЗИТЕТУ - ФАКУЛТЕТ ЗА КУЛТУРУ И МЕДИЈЕ

18. јула 2011.

 


Amika.rs