Amika.rs

Др Александра Лутхандер <> Стокхолм - Шведска <> Београд - Србија


.

BRONZANA PESMA OD ŠEIKE ĐAMILE

Poštovani i dragi Amika,
dugo Vam nisam pisala, ali sam Vas često pominjala i našu nezaboravnu promociju Bergmana u kući Đure Jaksića.

U Beogradu sam bila samo jednu noć i jedan i po dan, tako da nisam mogla da Vam se javim. Učestvovala sam na takmičenju ”Mesopotamija – Međunarodni dan poezije 2014” i osvojila treće mesto, sa pesmom "Baletske cipelice". Mama je dobila "samo" pohvalnicu za svoju pesmu ”Zaljubljena u težinu”. A u martu je na petom EVROPSKOM FEJSBUK PESNIČKOM FESTIVALU, ova moja pesma ušla u uži izbor za nagradu i biće uvrštena u njihov ”Zbornik” za ovu godinu, medju četrdeset odabranih pesama, a mamina pesma ”samo” na zajednički CD-u sa 400 drugih učesnika. Već se ostvaruje vaše proročanstvo da će biti: "Dr Aleksandra Luthander & mama". Mama je presrećna i ponosna radi toga.

Što se posla tiče, od onog biroa za reviziju nije bilo ništa, (samo sam trpala papire u fascikle), pa sam pobegla pre isteka prakse i sada sam angažovana u jednom drugom projektu gde pokušavamo da od države izvučemo neke pare za kulturu. Makar sam u svojoj struci...

Romi iz Rumunije masovno prose na ulicama Stokholma, a mi, kulturni radnici, prosimo pare od države, pišući nerazumljive programe za nekakve neuhvatljive projekte. Mašala, ako nam daju pare!

Pošto do sada (tri godine je prošlo) doktorat nije doneo stalni posao, opet sam pošla u školu, opet u ”prvi razred”, smer orijentlni ples, ili trbušni, kako se u narodu kaže i kao plesačica odabrala ime: "Đamila". I zamislite, posle prvog polugođa početnog kursa već sam nastupala, nećete verovati gde - u Kolarčevoj zadužbini! Ko zna koliko decenija bi trebalo da me primete i uvaže kao doktora kulturoloških nauka, ali kao pesnikinja i plesačica odmah sam se probila u prve redove! Citiram jedan komentar o meni sa fejsbuka: "Spoj mladosti, poetike, nauke i tehnike!"

Znači, trebalo je da dođe jedan vrli sin pustinje, pesnik Sabah Al-Zubeidi i da osnuje Kulturni centar "Mesopotamija", pa da mamu i mene uvrsti u svoj program na Kolarcu! Tako smo preko Iraka, drevne Mesoptamije i Arabijske pustinje, iznenadno dospele na uvaženu nacionalnu scenu, što mami do sada nije uspelo, uprkos njenih više od trideset kniga poezije i pesničkih prevoda na srpski i švedski jezik... Čudesni su putevi... (Kaže mi da se osećala kao "Lorens od Arabije" - naš voljeni Piter O´Tul, koji na kamili juri kroz pustinju, kada je dočekala da za TOM govornicom kaže svoju pesmu koju je napisala sa sedamnaest godina). Markesovih sto godina samoće i njenih četrdeset godina čekanja...

Još jedna zanimljivost vezana za Bliski istok: U Dubaiju doktor nauka dobija titulu: "Šeik", a žena koja je doktorirala automatski postaje: "Šeika"!
Sutrašnji diplomski ples sa grupom novopečenih plesačica "Layali"- Orijentalne plesne akademije u Stokholmu, (na sceni "Dieselverkstaden"), posvećujem Vama. Šeika Đamila pleše za svog anđela čuvara Anđelković Amiku!

Evo i moje pesme "od bronze":

BALETSKE CIPELICE

Skidam sa sebe strah
od mog oca
kao jedan neželjeni
broš
bacam ga na pod
on se razbija
kao ručna granata

Gori podrum sećanja
uplakane lutke mašu

Moje rumene
baletske cipelice
odvele su me daleko
iz igre

Aleksandra Luthander

Najbolja pesma pesnika iz Evrope van EX Yu

Laura Est – Rumunija - prvo mesto
Slavica Klein – Austrija - drugo mesto
Aleksandra Luthander – Švedska - treće mesto

http://dieselverkstaden.se/evenemangarkiv/orientalisk-dansshow-layali/

 

 

 

 

 

Александра Лутхандер

је одбранила докторску дисертацију

"УТИЦАЈ ФИЛМСКОГ ОПУСА ИНГМАРА БЕРГМАНА НА СТВАРАЛАЧКЕ И КУЛТУРОЛОШКЕ ОКВИРЕ ЕВРОПЕ 20. И 21. ВЕКА"

посвећен утицају Бергмана као редитеља на друге филмске ауторе

на МЕГАТРЕНД УНИВЕРЗИТЕТУ - ФАКУЛТЕТ ЗА КУЛТУРУ И МЕДИЈЕ

18. јула 2011.

 


Amika.rs