Amika.rs

Елеонора Лутхандер - Стокхолм - Шведска


 

АМБАСАДОРКА ПЕСНИЧКЕ РЕПУБЛИКЕ

"Песничка република" је симболичка држава свих песника. Има све атрибуте државе - устав, химну, председника, владу, амбасадоре, почасне конзуле... Дужност председника, владе, али и држављана јесте да свугде и на сваком месту афирмишу поезију. За председника је именован песник Симон Грабовац, за амбасадоре и почасне конзуле бројни песници из страних држава, док је за химну одабрано "Банатско велико коло". Владу "Песничке републике" чине: др Зоран Ђерић, Фрања Петриновић, Горан Ибрајтер, Сенка Влаховић Филипов и Јован Гверо. Ова манифестација проистекла из Европског фејсбук песничког фестивала, који "Банатски културни центар" (БКЦ) из Новог Милошева традиционално организује на Салону књиге, у сарадњи са Новосадским сајмом."
Радован Влаховић, директор БКЦ.

На оснивачкој манифестацији, одржаној 26. новембра 2016. године у Новом Милошеву, Елеонора Лутхандер именована је за амбасадора Песничке републике за Шведску.

Песничка република је део пројектних активности Општине Нови Бечеј – „Града у фокусу” – на основу одлуке Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

Елеонора Лутхандер је неколико година за редом и учесница Европског фејсбук песничког фестивала и заступљена је у Зборницима изабраних песама, "Вишегласје" 6, и 7, а њена ћерка др Александра Лутхандер је један од победника Европског фејсбук песничког фестивала 2016. године са песмом "Пијета".

Прва награда је била објављивање књиге. БКЦ управо објављује њену књигу "Бергмановска срећа".
Промоција ове Александрине књиге биће почетком марта на Салону књиге на Новосадском сајму. Књига ће такође бити представљена и на Сајму књига у Београду 2017.
Овај фестивал је за седам година у виртуалном, али и у стварном свету окупио око 3.000 песника.

http://www.blic.rs/kultura/vesti/izabrani-predsednik-ambasadori-i-konzuli-pesnicke-republike/38w80q4

"Много је неверних Тома кад је у питању Песничка република. Они верују телевизији, новинама и политичарима, наместо да ослухну глас свог унутрашњег бића и дају свом животу, исказивањем кроз уметничко стваралаштво, узвишени и непоновљиви смисао. Давањем најбољег дела душе поезији и култури, појединац се орадошћује, снажи и потврђује своју посебност, а кроз „Песничку републику“ планетарно ослобађа и себе и друге од наметнуте напасти идеологија које га потиру и гоне на самоукинуће његове човечности. И зато „Песничка република“ - каже Радован Влаховић.

Ево и амбасадоркине песме посвећене Радовану Влаховићу, творцу Песничке републике.

ДВЕ МАДОНЕ

Две мадоне
не зна се која је млађа
не зна се ко је кога родио
две коке старије од јаја

Две мадоне
у новом светском поретку
са пасошем
Песничке Републике
прелазе границе дозвољеног

У квадрату пустиње
за њих је подигнут град
срцолики печати добродошлице
за две мадоне
визе за рај

Вриједиш Ело за три
мушке главе
чиста математика

Две мадоне -
шест мушкараца путују

Ратују, раде и граде
и руше кад треба

Шест мушких паметних глава
две мадоне
осам људи
шеснаест ногу
шеснаест руку
да бране чисте душе
две мадоне

Елеонора Лутхандер

Напомена сајта www.amika.rs : Елеонора је, већ дуже од осам година, и амбасадорка овог сајта за Скандинавију, а Александра од недавно амбасадорка за Фејсбук...

 

 

Елеонора Лутхандер


Amika.rs