Amika.rs

Елеонора Лутхандер - Стокхолм - Шведска


 

КЛИМАТ ХАИКУ

Елеонора Лутхандер

Климу је потиснуо корона вирус. Чак је и донкихотовски поход мале Грете (привременo?) заустављен, а збирка "Климат хаику" већ је тематски "застарела", тек што се и појавила, у фебруару 2020!

Како је патетично, у овој пандемији, ово преплитање сопствене телесне температуре са оних магичних 37 пустињских степени, када тело и време постају - једно, тако да и спирална маса универзума добија људску телесну температуру у том јединственом споју! Чини ми се да ми ово шапуће Анштајн. Одкуд ово у мојој лепој глави?
Клима је температура ваздуха у корелацији са температуром тела, време и ветар.

Пустињски ветар

сензуално напада

моју хаљину

Дубаји и ја -

иста температура

37.

Али сада смо брутално раздвојени, као климатски сијамски близанци. Дубаји је удаљенији још за једну светлосну годину, а све то ради једног, ускоро "обичног" вируса! Колику температуру има тај вирус?

Снег у пустињи

венчаница за дине

брак из љубави


Хаику на насловној страни књиге представиља шведску у Светској хаику фондацији.

Музика ветра

ноте од луфтбалона

на хоризонту

 

Елеонора Лутхандер

http://libris.kb.se/bib/10000912

https://wikipedia.nd.ax/wiki/Kristina_Lugn

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Eleonora_Luthander 

Елеонора Лутхандер сарађује на овом сајту од његовог оснивања - дуже од десет година.

Током тог времена Елеонора је од естрадних и фајтерских песама, којима је побеђивала на нашим и шведским нокаут-такмичењима песника на нашем и шведском језику, поетски развила своје стихове и наступе.

Она више не тежи да нокаутира друге песнике већ их оставља у рингу и поезији, ошамућене од другачије лепоте и древне, мистичне дубине својих стихова.

 

 


Amika.rs