Amika.rs

Елеонора Лутхандер - Стокхолм - Шведска


“SVETI SAVA” CENZURISAO ULFA LUNDELA I HIPOKRATA!

Ova pesma Ulfa Lundela je izbacena iz njegove knjige "Vreme za ljubav"!

KURAC I HUMOR

Imam ovaj
kurac
i humor
i telo koje je teško
oko sedamdeset pet
i svetlo plave oči
i doduše
popijem po nekad malo više
ali dva puta godišnje
ozbiljno postim
što znači da jedem samo
jedanaest meseci godišnje
i čitam knjige
ja čak i pišem
knjige
i donekle sam
talentovan
ali pre svega bih istakao
da imama dve stvari
koje se moraju smatrati
apsolutno potrebne jednoj ženi
a to su
kurac i humor

Ulf Lundel

Prevod sa svedskog
Eleonora Luthander


Kada je na jedvite jade, ipak nekako, stampana, knjiga ”Vreme za ljubav” 2007. u Beogradu, Ulf Lundel je osim troskova stampanja, dzentlmenski platio i moju avionsku kartu nazad, kao svom prevodiocu, jer su me vec tri puta bili prevarili i namerno izludjivali mesecima u vezi datuma izlaska knjige, pa mi je istekla u napred kupljena, povratna karta za Svedsku.

Gorepomenuta pesma je izbacena iz zbirke koju je objavilo Knjizevno drustvo ”Sveti Sava”, sa obrazlozenjem ”da uz Svetog Savu ne ide – kurac”! Pesma je inace, prema originalu, trebala da bude izmedju stranica 8. i 9. to jest, izmedju pesama ”Moja supruga” i ”Preziveti s plucima”. A ”kurac" je, bez problema ipak, metnut u knjigu, ali u pesmi ”City”:

”I onim kurcem od staklastr 33.

Jadni, izmanipulisani Sveti Sava! Jadne mi, zene! Jadni muskarci! To sto je uradjeno je svojevrsna kastacija!

Poruka ove pesme je izrazito hriscanska. Ona je takodje i integralni deo ove knjige koja velica ljubav. Poruka ove pesme je cista humanost, ljubav i zdravlje. Ulf Lundel je nacionalni simbol. Njegova kantautorska pesma ”Otvorni predeli ”, peva se kao da je himna Svedske, narocito sada u junu, za Ivanje, kada se u Svedskoj začinje najvise dece. (I moj sin je rodjen u martu).

Tada se sa vencima cveca u kosi plese oko krsta zabodenog u zemlju, koji sa krugovima sa strane simbolizuje falos. Kakva je bila svrha skloniti ovu pesmu, koja pokazuje kako jedan zdrav i normalan muskarac misli i treba da misli; kako misli i oseca jedan Svedanin, koji na srecu cele Skandinavije, nema post-ratne, ekonomske, nacionalne i ostale traume? Jedan savremeni ”neandertalac” plavih ociju, koji zeli i moze da pruzi ljubav, i koji to jos i napise u knjzi ”Vreme za ljubav”.

Ali, onda dodje ”Veliki ikvizitor” i izbaci najlepsu pesmu!? Sveti Sava se nije za ovo borio! Sta se onda alternativno nudi zenama i covecanstvu? Lov na vestice? Batine? Sakaćenje? Oralni i analni seks umesto vodjenja ljubavi? Histerija i bela kuga? Gde je tu ljubav?

Histerija je prema Hipokratu, bolest koja doslovno dolazi od grcke reci ”hystera”, (latinski "uterus") sto znaci, materica. U antickom svetu je vazilo pravilo - ako zena dve godine bude bez seksa, ona jednostavno bude "hysterikos" ili kako mi kazemo ”pohisteriše”. Bez penetracije, materica se povlaci na gore i pritiska srce, pluca, dijafragmu. Gde je tu humanost - ne pruziti zeni i bozansku, fizicku ljubav i reducirati je samo na radjanje u cilju neophodnog produzetka vrste, a van toga, samo na oralni (sigruni) seks i sada vec obavezni, analni seks, za maksimalo musko uzivanje, uz raznovrsno psihicko i fizicko ponizavanje i nasilje?

Ulf Lundel i o ovome govori u pomenutoj knjizi, str. 22.

"...a oni izgubljeni
ponižavaju se na sve moguće načine
i tako su izgubljeni
da doživljavaju poniženje kao ljubav..."


Podrazumeva se da silovanje nije neko "udeljivanje ljubavi histericnim zenama". A da ne govorimo o kriminalnom obrezivanju zena, (koje je u Svedskoj zakonom zabranjeno) o cemu je vec detaljno i potresno pisao Milan Balinda na ovom forumu.


Prišivam sever za jug
sastavljam zastavu
svoje literarne domovine

Na severu me čekaju
kristali votke
i nasmejano krzno
belog medveda

Mame me
sitne
i plave oči
neandertalca
sa toljagom ljubavi


Eleonora Luthander


Amika.rs