Amika.rs

Милан Балинда - Вашингтон - САД


Američka mućkalica: religija, seks, politika i biznis

Nevinost u seksi akciji

Milan Balinda

«Svi su u mojoj školi učestvovali u polaganju zakletve devičanstva, iako smo svi znali da je većina od nas već imala seksualne odnose. Potpisali smo zakletvu samo da bi smo zadovoljili roditelje i da bi smo izgledali nevini»

Jedna od potpisnica zakletve devičanstvu

Stiče se utisak da je Amerika protiv seksa. Puritanska psihologija postala je vodeća filozofija u većem društvenom sektoru Sjedinjenih Država. Crkva i konzervativci hoće da se mladež ponaša, ni manje ni više - anđeoski. Seks pre i van braka je prljav, pokvaren i bogohulan. Poruke koje se šalju deci i mladeži osmišljene su, u svojoj suštini, da uplaše. Devojčicama se objašnjava da su nesposobne da vode brigu o svojoj seksualnosti, da su ili mentalno zaostale, ili zle, te zbog toga moraju da budu strogo rukovođene kada se radi o seksu. Srednjoškolci u masama potpisuju zakletve da do braka neće stupiti u seksualne odnose. Devojčice se zavetuju da će ostati nevine, a dečaci da će se suzdržavati. Sve je to počelo još osamdesetih godina prošlog veka, ali dolaskom Džordža Buša u Belu kući, pre osam godina, agresivne akcije seksualnog puritanstva su se pojačale.

Mnogobrojne socijalne i religiozne grupe promovišu "zavete nevinosti". Jedna od njih, koje deluju na nacionalnom nivou, nosi ime "Istinska ljubav čeka", druga "Stvar srebrnog prstena". Aktivisti zaveta nevinosti zalažu se da se po školama isključivo preporučuje seksualno uzdržavanje kao seksualno obrazovanje. Po njima samo uzdržavanjem može se izbeći neželjena trudnoća i polne zaraze. Samo tako, tvrde oni, može se izbeći "nemoralno i rizično" ponašanje mladeži. Dakle - nema seksa bre braka. Protivnici te filozofije, a ni njih nije malo, tvrde da je sve to "notarna glupost". Da zavetovanje nevinosti ne funkcioniše. Da je zaklinjanje opasno po mladež jer ih ostavlja nepripremljene za seksualne aktivnosti. Kažu da "ono što nije imalo uspeha u Rajskom vrtu, neće uspeti ni u Teksasu".

Najnovija studija prestižnog Harvard univerziteta tvrdi da zaveti nevinosti ne donose rezultate. Brojke pokazuju da oni koji se zavetuju imaju manje od 50 odsto šansi da ostanu nevini duže vreme. Harvardska je studija pronašla da 53 odsto adolescenata koji se zavetuju promene svoju odluku u manje od godinu dana. Sve skupa, 88 odsto onih koji su potpisali da će ostati nevini do braka, prekrše zakletvu. Studija takođe pokazuje da su seksualne bolesti u toj grupi mladih u istoj meri rasprostranjene kao i u ostalom delu populacije tog uzrasta. Device, odnosno one koje nisu imale vaginalni koitus, pokazuje studija, upražnjavaju oralni i analni seks. Među muškarcima koji su potpisali zakletvu, analni seks se četiri puta više upražnjava nego što to rade dečaci koji se nisu zavetovali.

Nekoliko indikatora pokazuju da su oni koji se zavetuju u većoj opasnosti da se zaraze polnom bolešću. Među "zavetovanima" samo 14 odsto proveravaju da li imaju neku polnu bolest. U opštoj populaciji ta brojka iznosi 28 odsto. Kako "zavetovana" većina praktikuje seksualne odnose, jedne ili druge vrste, a kako se neke seksualne bolesti prenose preko kože, oni su većoj opasnosti da im se polne bolesti komplikuju i da ih prenesu na drugu osobu. Budući da "zavetovane" devojčice misle da neće imati vaginalni koitus, a onda im se u trenucima strasti ipak to dogodi, one se izlažu većoj opasnosti jer ne upotrebljavaju kondom. Oni koji se zakunu da će održati čednost, razviju svest da im se "ništa ne može dogoditi".

Psihološka istraživanja potvrđuju da devojke koje prekrše zakletvu osećaju krivicu manje vrednosti i gube samopoštovanje. Dalje, psiholozi tvrde da će oni koji nemaju nikakvo seksualno iskustvo pre braka, imati povećanu mogućnost da u braku neadekvatno seksualno funkcionišu. Mnogi razvodi, komentarišu neki, posledica su činjenice što ni žena ni muškarac nisu bili u stanju da razlikuju "erogene zone od lakta". Istraživanja pokazuju da zaveti nevinosti daju bolje rezultate među devojčicama između 15 i 16 godina starosti. U tom dobu, seksualne aktivnosti mogu da se odlože od 12 do 18 meseci. Među decom između 12 i 14 godina zakletve u potpunosti ne funkcionišu. A devojke preko 17 godina starosti "ne mogu više da odlažu".

Pobornici zakletvi negiraju socijalna i medicinska istraživanja tvrdeći da je opadanje broja abortusa i polnih zaraza u zemlji nesumnjiv dokaz da uzdržavanje funkcioniše. Protivnici ne negiraju te brojeve, ali tvrde da je to posledica boljeg seksualnog obrazovanja, a pre svega upotreba kondoma. Protivnici okrivljuju pobornike da koriste "pseudo-nauku", promovišu hipokriziju, cinizam i laž. Oni koji se zalažu za uzdržavanje pre braka često se pozivaju na bibliju. Citiraju Pavlovu poslanicu Soluncima u kojoj stoji: "Jer je ovo volja Božija, vaše osvećenje, da se klonite bluda, da svaki od vas zna steći svoju ženu u svetosti i časti." Jedna od njihovih parola kaže da "kad si privržena Bogu, ne trebaš dečka". Protivnici ih, mada ne javno, jer to nije akt dobrog ukusa u Americi, nazivaju verskim fanaticima.

Interesantno je da oni koji su pogazili zakletvu, nakon stupanja u seksualne odnose nadoknade broj partnera sa onima koji se nisu zakleli. Imaju više partnera u kraćem vremenskom periodu. Takođe je pronađeno da samo 40 odsto zakletih koristi kondom, u poređenju sa 60 odsto među onima koji ništa nisu potpisali. Mnogi zakleti održavali su «tehničko devičanstvo». Sve je bilo dozvoljeno osim vagina-penis akt. Takva vrsta akcija događa se i kod devojčica koje nisu položile zakletve. Nije potrebno mnogo mudrosti da bi se znalo da većina devojčica pristaju, ili žele, raznorazne seksualne aktivnosti mnogo ranije od vaginalnog seksa. Sasvim je druga priča koliko je tinejdžera zaista bilo iskreno u svojim odgovorima uzimajući u obzir da su morali da otkriju svoj «neuspeh».

Federalna vlada finansira programe "samo uzdržavanje" u javnim školama sa godišnjom cifrom od skoro 200 miliona dolara. Oni kojima je mrsko kad vide da se vlada meša u privatne živote građana kažu da ako neko hoće da se uzdržava u svojim seksualnim aktivnostima, da je to sasvim - normalno. Ukoliko neko hoće da se njihova deca uzdržavaju, i to je sasvim u redu. Odobravaju kad neko odluči da nagovara komšiju da se uzdržava, ali se ogorčeno protive da državne pare idu na "idiotske i po zdravlje opasne programe". Kada je vođena akcija protiv opojnih droga, u vreme predsednika Regana, parolom "samo reci ne!", mnogi su tvrdili, a posle se ispostavilo da su bili u pravu, da to nije davalo rezultate.

Inače, školski program po imenu "samo uzdržavanje" tvrdnjom da kondomi ne sprečavaju zarazu virusom SIDE, protivi se naučnim ispitivanjima. Naime, tvrdnju da virus prolazi kroz pore kondoma negiraju stručnjaci koji kažu da je testiranje na 15,000 slučajeva pokazalo da kondomi štite od zaraze. Deca koja u školi načuju da kondomi nisu sigurni, imaju veću šansu da ih nikad ne upotrebljavaju. Protivnici zakletvi podržavaju kompletnije seksualno obrazovanje u školama. One koji se zalažu za "zavet nevinosti" nazivaju hipokritima kojima nije važno fizičko i psihičko zdravlje mladeži, već samo njihova religiozno-konzervativna platforma.

Zavetni biznis

Ne postoji pokret koji američki biznis spremno ne dočeka. Mnoge devojčice svoj potpis da će ostati nevine do braka ukrase dijamantskim prstenom na domalom prstu. Osim prstena nude se i broševi, naušnice i drugi ukrasni predmeti koji bi potvrđivali da je devojka odlučila da ostane čedna. Par stvarčica nude se i dečacima, mada se oni više opiru bilo kojoj obavezi, pa i nošenju devičanskog prstena. Neki pak, po tvrđenju očevidaca, koriste to prstenje da bi se udvarali devojkama, izigravajući „dobre dečake“.

Kič baziran na zakletvi devičanstvu cveta u promoćurnom ambijentu kapitalističkom tržišta. Dovoljno je ponuditi zlatan ili srebrni prsten i uz nekoliko «inspirativnih» rečenica prodreti na veliku pijacu malograđanskog morala. Kompanija «Globalni nakit» komentariše uspeh «devičanskog prstena» koji promoviše organizacija Prava ljubav čeka, jedna od stubova modernog devičanskog pokreta u Sjedinjenim Državama: «Prsten zakletve Prave ljubavi brzo je postao najprodavaniji komad nakita. Originalno je stvoren kao prsten čednosti da simbolizuje odluku o očuvanju seksualne apstinencije do stupanja u brak. Mnogi sada nose i poklanjaju taj prsten kao simbol vernosti u njihovim monogamskim vezama, a i kao privrženost organizaciji Prava ljubav čeka.»

Organizacija Edukacija apstinencije nudi zlatni ili srebrni prsten nazvan «poklon umotanog srca» uz dekorativnim slovima štampani komentar: «Prsten je oduvek bio ukrasni simbol životnih obećanja, privrženosti i proslava. Jedan od simbola je i božanstveni trenutak vašeg venčanje. Svaku u svom srcu drži omiljeni san da sebe ponudi na taj dan, telesno i duhovno čist. Hoćete da san postane stvarnost, a i Bog hoće to isto, više nego što možete da zamislite. Tražite od Njega da vam da snage da očuvate obećanje, a zatim simbolizujte to s prstenom čednosti napravljenim od dragocenog zlata ili srebra, da bi ga nosili do specijalnog dana kada će te proslaviti brak s vašim bračnim partnerom.»


Amika.rs