Amika.rs

Милан Балинда - Вашингтон - САД


Pušenje na najvišem nivou

Tompus je ponekad samo tompus


Uz konjak i viski ništa nije bolje pristajalo do dobre duvan cigare

U vreme kad je karavela Santa Maria, uz pratnju la Pinte i la Ninje, ulazila u zalive kubanskog ostrva, indijanski domoroci su pušili duvan umotan u šašu

Ako neko sanja tompus, najverovatnije je da mu je san seksualne prirode

Od način punjenja i jačine kojom se duvan nabija, zavisi vrsta i kvalitet tompusa


Kada je Kolumbo 1492. godine otkrio Ameriku, otkrio je, između ostalog, i duvan. Najverovatnije na Kubi. Duvan nije voleo i kažnjavao je mornare koji su ga pušili na brodu. Evropa se otarasila masovne gladi nakon što je iz Amerike stigao kukuruz i krompir. Kasava i drugo jestivo i hranjivo korenje spaslo je Afriku. Zlato je podiglo Španiju, da bi je posle ukopalo, ali je duvan stigao kao poslastica. Evropa se činu pušenja u početku opirala, a svet se opire svakoj novini, da bi nakon par godina počela da gleda na svet kroz debeli duvanski dim. Rođena je nova industrija. Dograđivane su sobe za pušenje gde su muškarci, u žaketama za pušenje, pućkali tompuse i raspravljali o svetskim događajima i poslovnim mogućnostima. Svet džentlmena dobio je svoju savršenu formu. Uz konjak i viski, ništa nije bolje pristajalo do dobre duvan cigare.

Lišće duvana prikladno za pravljenje tompusa gaji se u Brazilu, Kamerunu, na Kubi, u Dominikanskoj Republici, Hondurasu, Indoneziji, Meksiku, Nikaragvi i Sjedinjenim Državama. Opšte je mišljenje da je kubanski duvan, odnosno da su kubanski tompusi najbolji, ali Kubi konkurišu Honduras i Nikaragva. A na samoj Kubi na najboljem je glasu provincija Pinar del Rio, na zapadnoj strani ostrva, koja zahvaljujući svojoj mikroklimi uzgaja najbolji duvan. Naravno, tamo rade i najiskusniji i najtalentovaniji tompus majstori. Kubanska cigara je više od brenda. Ona je statusni simbol širom sveta. Rođenja se proslavljaju uz tompus. Otac novorođenog sina dužan je da deli tompuse, čak i kada ih on sam ne puši. Vojni piloti kad kreću u akciju ponesu tompus da bi ga zapalili nakon uspešnog povratka. Biznismeni proslavljaju potpisivanje važnog ugovora uz debelu cigaru ...

U vreme kad je karavela Santa Maria, uz pratnju la Pinte i la Ninje, ulazila u zalive kubanskog ostrva, indijanski domoroci su pušili duvan umotan u šašu. Uglavnom za vreme religioznih ceremonija. Postoje crteži da su dim uvlačili kroz nozdrve. Odnosno, te primitivne cigare umesto u usta, turali su u nos. Kolumbovi mornari su poneli nešto od tog "zlatnog lišća" i seme duvana u Španiju. Tokom par godina Španci su se sablažnjavali tog varvarskog običaja gušenja u dimu. Bilo kako bilo, grad Sevilja ubrzo je postao prestonica novog proizvoda sa svetlom budućnošću. Rodio se tompus koji se na španskom zove "puro". Isto je na turskom, na albanskom i na još par jezika. U engleskom, i u mnogim drugim govornim područjima, tompus se zove cigara. Neki tvrde da dolazi od španske reći "sigaro" (cigarro), a drugi od reči Maja Indijanaca "sikar", što bi bilo - duvan. Inače, reč "nikotin" nije ništa drugo do prezimena francuskog ambasadora u Portugalu, Žana Nikota, koji je najzaslužniji za prodor pušenja u zemlji Gala.

Za uzgoj duvana za tompuse potreban je određen kvalitet zemlje, topla tropska klima i dosta vetra promenljivog smera. Dva do tri meseca nakon sađenja semena duvana, i potrebnih radova kao što je okopavanje i čupanje korova, list je spreman za berbu. Ubrani duvan je povezan pamučnim trakama u poveze listova i obešen da se suši tokom par meseci. Cilj je da se lišće oslobodi šećera i vode a da pri tome ne istruli. I zavisnosti od vrste duvana i željene boje lišća, proces sušenja varira, ali najvažnija je učestalost izlaganja duvana suncu i sklanjanja u hladovinu. List treba da fermentira ali da ne istruli. Nakon toga lišće se sortira po veličini, boji i kvalitetu. Sada je već spremno za cigar majstore koji će ručno da zaviju svaki tompus. Tompusi se prave i mašinski, ali su,tada, manje cenjeni.

Zavijaći cigara stalno održavaju vlažnost lišća, specijalno onih koji čine omotač tompusa. Sede za drvenim stolovima i upotrebljavaju specijalni nož, u obliku polumeseca, zvanim "čaveta", kojim seku list duvana. Kad je cigara savijena, stavlja se u drvene kalupe da se prosuši. Potom im se iseku krajevi da bi se doveli na istu, željenu dužinu. Najbolji list duvana služi kao omotač, a u njega se "puni" iseckani duvan. Od načina punjenja i jačine kojom se duvan nabija, zavisi vrsta i kvalitet tompusa. Najkvalitetnije tompuse uglavnom sadrže izabranu mešavinu duvana. Izvežbani zavijać cigara može da proizvede i do deset tompusa na sat. Ako se tompusi čuvaju na temperaturi od 21 stepena celzijusa i relativnoj vlažnosti vazduha od 70 odsto, onda su oni dobri za pušenje tokom par decenija. Zatim se tompusi pakuju u kutije napravljene od kedera. Najkvalitetniji se pakuju u individualne tube od aluminijuma, koje se takođe obloženo kedrom.

Pre tranzistora i mp3 muzike, na Kubi u prostorijama gde su se zavijale cigare sedeli su i takozvani "lektori", odnosno čitači koji su iz knjiga čitali da bi razbili dosadu. Legenda tvrdi da je jedna od najboljih vrsti tompusa dobila ime po romanu Aleksandra Dime. Naime, radnici su slušali knjigu "Grof Montekristo" i kasnije su tražili od vlasnika fabrike da nazove tompus imenom Montekristo. Kutije u kojima se pakuje taj tompus nose crtež šest mačeva u čast "Tri Musketara". Marka "Montekristo" (Montecristo) i dan danas je jedna od najomiljenijih. Istina, ne postoje pisani dokumenti da se to baš tako dogodilo, ali svaki punokrvni Kubanac i poznavalac umetnosti zavijanja tompusa, bilo da se nalazi na Kubi, ili živi u Majamiju, kune se u istinitost priče.

Boja tompusa zavisi od "omotača", odnosno najvećeg lista duvana koji obavija tompus. Kategorizuje se u šest grupa koje nose španska imena. "Doble klaro" su najsvetlije. Skoro su zelenkaste boje, a zovu ih i "kandela" (sveća). Zatim su to "klaro" koje su svetlo žute. "Natural" imaju bleđu braon boju. "Kolorado klaro" su nešto tamnije brao boje, ali još uvek nisu tamne. "Kolorado" su crvenkasto-braon tona. "Kolorado maduro" su tamno braon boje. "Maduro" su vrlo tamno braon. "Oskuro" su skoro crne. Jačina ukusa tompusa može da se nasluti i po boji. Bleđe cigare su nešto blažeg ukusa. Tompusi se dele i po veličini i obliku. "Pareho" je tompus koji ima oblik cilindra. "Torpedo" liči na - torpedo. "Piramid" više podseća na obelisk nego na piramidu. "Perfekto" je znatno deblji na sredini nego na krajevima. Zatim postoji i forma "presidente". To je ogromni tompus koji ima formu između "pareho" i "perfekto".

Da je pušenje štetno po zdravlje opšte je prihvaćeno verovanje širom sveta. I mada dim iz tompusa ne bi trebalo uvlačiti u pluća, već ga samo pućkati, tompusi na duši imaju i par famoznih smrti. Tvrdi se da je američki predsednik, general Ulises S. Grant umro od raka prouzrokovanog preteranim pućkanjem tompusa. Za vreme Civilnog rata odrekao se alkohola, ali tompusu nije mogao da odoli. Otac psihoanalize, doktor Sigmund Frojd umro je od raka usta i vilice. Frojd, osim što je pušio tompuse, proslavio ih je u svojim radovima tvrdeći, da zbog svoje forme, podsećaju na penis. Ako neko sanja tompus, najverovatnije je da mu je san seksualne prirode. Ali, ostalo je i njegovo čuveno: "Ponekad je tompus samo tompus". Tompuse je pušio i Karl Marks, Fidel Kastro i Josip Broz. Tompus se pominje kao jedan od važnih pomagala u seksualnim igrama američkog predsednika Bila Klintona i pripravnice u Beloj kući Monike Levinski.

Kenedi stokira cigare

Tompusu pripada značajno mesto u političkoj istoriji. Naime, američki predsednik Džon F. Kenedi potpisao je 7. februara 1962. godine dokument koji zabranjuje svake trgovinske i političke odnose s komunističkom Kubom Fidela Kastra. Počeo je takozvani "Kubanski embargo". Da ne bi ostao bez svojih omiljenih kubanskih tompusa, Kenedi je dan ranije naredio svom sekretaru za štampu da mu nabavi hiljadu kubanskih tompusa cigara marke "Petit. H. Upmans". Zatim je potpisao naredbu o embargu.

Kedar čuva duvan

Kvalitetni tompusi pakuju se u drvene kutije napravljene od kedrovine. Kutije su polirane i imaju zaobljene ivice. Kutije su pasent zatvorene i poklopac je oblepljen trakom. Poznate se takozvane "8-9-8 kutije". Sadrže 25 cigara poređanih u tri sloja. Osam na dnu, devet u sredini i osam na vrhu. Tompusi koji se pakuju u "8-9-8 kutiju" pripadaju skupljoj vrsti. Na svakoj kutiji s kvalitetnim cigarama mora da stoji žig s natpisom "totalmente a mano", ili "ečo a mano" (Hecho a Mano). Odnosno, da su rukom savijane i sečene.

Traka se ne puši

Mnogi tompusi imaju uvijenu odštampanu traku blizu kraja koji se stavlja u usta. Na toj traci obično stoji ime cigare i ponekad, zemlja porekla. Ta traka može da se skine pre nego što se tompus zapali, ali može i da se ostavi da bi pušač zaštitio prste. U Engleskoj se ceni lošim manirom da traka ostane na tompusi i da pušač oglašava koji tompus puši. U svakom slučaju, ako se traka skida bolje ju je skinuti kad se tompus malo zagreje i lepak opusti.

ПС. Реченица "И Бог пуши Хавану" цитат је из једног од романа Воје Чолановића (М. А)


Amika.rs